NO lab - Smälta is koka vatten.
Uppgift: Smällt is, koka vatten
Syfte: Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig om de tre tillstånden fast-flytande-gas.
Material: Glasbägare, brännare, termometer, glasstav, trefot, nät, isbitar, vatten och tidtagarur
Slutsats: All vår is hade smällt vid 4.49 min och började bubbla när det hade gått 9.35 min. I bubblorna så finns det vattenånga. När det är 100 grader så blir det så varmt på botten så molekylerna rör sig så mycket så det blir bubblor och de rör sig. Man kan se när vattnet övergår till gas, det börjar bubbla och man ser vattenångan stiga. Vattnets absoluta fryspunkt är -273°C, när det är så kallt så kan ingen molekyl röra sig. När det inte är så kallt så kan molekylerna fortfarande röra på sig men väldigt lite. Vattnets smältpunkt är 0°C och vattnets kokpunkt är 100°C.
Felkällorna var att alla hade inte lika mycket vatten i vår glasbägare så det går inte lika snabbt för alla. Alla termometer vi använde är inte exakta så det blir olika och alla termometer är inte lika så det blir fel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar