Uppgift:
Uppgiften går ut på att se hur ett DNA i en kiwi ser ut i jämförelse med hur den ser ut hos en människa, om den har något DNA vill säga.
Syfte:
Syftet är att lära sig hur man får fram DNAt från en frukt. I detta fall hos en kiwi och om den ens har något.
Hypotes: Vi kommer antagligen att få fram DNA:t från kiwin. Kiwi är en frukt som kommer alla ser likadana ut, varje kiwi är grön i mitten med hårigt brunt skal runt. Alltså betyder det att det är något som går vidare i varje kiwi som får den att se likadan ut, DNA bär vidare arvet. Därför kommer vi att få fram DNA:t. DNA:t kommer antagligen se ut som våra, en spiraltrappa dock tror jag att det kommer vara en förenklad version av den.
Material:
En kiwi
Tre bägare
Spatel
Sked
Diskmedel
T-röd
Vatten
Tratt
Koksalt
Filterpapper
Mikroskåp
Objektglas
Täckglas
Tandpetare
Riskbedömning:
Det mest farliga i detta experimentet är definitivt T-röd. T-röd är en alkohol som man kan dö av om man dricker mycket av den. Den har dock ett medel som gör att du spyr upp det ifall att du dricker det. Sniffar man mycket på det så kan man bli yr under en kort tid. Dessutom är det inte bra att få för mycket av sig så man kan få eksem av det.
Det finns också dem som är allergiska mot kiwi och det är viktigt att veta det innan man utför denna laborationen så man inte får någon allergisk reaktion.
Utförande
Börja med att skära en kiwi på mitten
Mosa sedan ut innehållet i en bägare. Mosa den noga och ta ut hårda delar om de ej går att mosa
Blanda 10 cl diskmedel med kallt vatten tills slutvolymen blir 100 cl i en separat bägare
Häll sedan över blandningen med diskmedel och vatten i bägaren med den mosade kiwin och blanda väl
Tillsätt sedan 3 g koksalt och blanda ännu en gång
Tag sedan en bägare och lägg en tratt över med ett filterpapper i tratten
Häll sedan blandningen i filterpappret
Vänta till endast saften är i bägaren. Filtrera om om det kommer kärnor eller annat igenom
Häll dubbla sats med iskall T-röd över filtratet. Alltså har du 20 cl så ska du hälla över 20 cl T-röd. Låt alkoholen (T-röd) rinna längs kanten så att den skiktar sig med kiwifiltratet
Det ska sedan se ut som att det växer fram ett mjölkvitt DNA mellan alkoholen och flitratet
Doppa sedan en tandpetare och linda DNAt runt tandpetaren och lägg det på ett objektglas och lägg sedan ett täckglas över och kolla hur ditt DNA ser ut i ett mikroskåp.
Resultat:
Resultatet vi fick var precis som förväntat. Det syntes mycket DNA fast det var inget bra när vi kollade i mikroskåpet.
Slutsats:
Min hypotes stämde väldigt bra ihop med resultatet som vi fick. Som sagt så trodde jag att DNA:t skulle visa sig mer i en form av en oval. Resultatet såg mer ut som små prickar i en gelé substans.
Processen var väldigt enkelt och just därför skulle vi ha kunnat pröva med olika frukter samtidigt, som banan, äpple eller banan och sedan se hur och om deras DNA är olika.
Kiwi är en enkel frukt att tex mosa, vilket gjorde det lätt för oss när vi skulle jobba. Dock fick vi ta ut några bitar som var för stora då de skulle förstöra laborationen. Sedan så mosade vi ju den för att frigöra cellens innehåll genom att mosa cellväggarna.
Anledningen till att vi mosade kiwin, tror jag är för att separera cellerna från varandra så vi sedan lättare ska se dem. Cellväggarna slits ifrån varandra så att cellerna ligger fritt.
Som vi vet så löser diskmedel upp fett, det är ju därför vi använder det när vi diskar. Det är en fördel att använda det här. Det diskmedlet gjorde var att lösta upp cellväggarna och kärnmembranet. Både cellväggen och kärnmembranet består av ett sorts fett.
Att vi använde iskall T-röd var för att det lättare skiktar sig och lägger sig längst upp om det är kallt. Vilket det också gjorde hos oss. Det lade sig över som ett lager. T-röd är en slags alkohol och därför lägger sig den längst upp då dens densitet är lägre än vattnet och därför lägger sig den längst upp. Längst upp var T-röd, i mitten la sig DNA:t och resten längst ner.
Felkällor:
Vi gjorde inga direkta fel under hela laborationen. Något som skulle kunnat ha gått fel är att hälla T-röd för snabbt. Detta skulle göra att det hela blandas och det skulle inte skapas de tre olika lagerna. Och detta är något som skulle förstöra hela laborationen. En annan grej som dock kunde ha förstört vår laboration skulle vara om vi skulle ha råkat hälla fel mängd T-röd. En annan grej är att det kan ha varit olika tydligt DNA i de olika kiwi. Detta kan göra så de olika grupperna fick olika resultat. Sen kan det också vara så att en grupps kiwi kan ha varit mer mogen än någon annans, dock vet jag inte om detta förstör laborationen på något sätt men det kan ge olika resultat.
Säkerhet:
För min del, som har långt hår så var jag tvungen att sätta upp det. Det skulle bara ha varit i vägen annars och det är en reglerna i salen att ha håret uppsatt. Vi använde förkläde och skyddsglasögon. Dels för att skydda sig ifall att man råkar spilla något på sina kläder. Att använda glasögon är extremt viktigt inne i salen. Vi jobbade med T-röd denna gången och det skulle inte ge någon större fara, dock kan det svida väldigt mycket. T-röd är en väldigt renad sprit. Något som vi inte använde, men skulle kunnat ha gjort är handskar. Det kanske inte skulle göra någon större skillnad, då vi inte spillde eller råkade hälla på våra händer. Men allt kan hända och säkerheten ska prioriteras- speciellt i en laborationssal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar